Skip to content

Den romerska gudinnan Justitia och vågar

Det är oerhört viktigt med bra vågar inom många branscher. Att kunna väga saker precist är ibland viktigare än någonting annat. Minsta lilla slarv eller fel i vägningen kan göra att saker och ting går åt skogen. Det är därför viktigt att de vågar man använder fungerar bra.

Det finns en uppsjö av olika typer av vågar ute på marknaden. Den mest klassiska är den som vi ställer oss på efter julhelgen för att se hur mycket vi behöver springa på löpband för att återställa oss själva till vårt tidigare hälsotillstånd. En annan mycket välkänd våg bland alla olika sorters vågar är den vi har i köket. Den väger i mindre proportioner än den vi ställer oss på, eftersom vi med den behöver veta mer exakt vad saker och ting väger.

Vågar
En klassisk balansvåg

Det finns två sätt som klassiska vågar fungerar på. Antingen är de uppbyggda på det ena sättet eller så är det uppbyggda på det andra. Den första typen av vågar är fjädervågar. De mäter tyngden på objektet genom att mäta hur mycket kraft som det behövs för att bära objektet. Egentligen mäter man alltså kraft med denna typ av vågar, men man får ut vikten av objektet på detta sätt också. Den andra typen av vågar är balansvågar. Här används också kraften för att bära upp det som ska vägas för att få reda på vikten av objektet. Men här används en referens som man ställer in mekaniskt. När jämnvikt mätts upp balanseras både objektet och referensvikten prydligt och man vet då vad objektet väger.

Vågen har också länge varit en symbol för rättvisa, domstolsväsende och juridik. Det var först egyptierna som använde vågar som symbol för detta. Men mest känd är den romerska gudinnan Justitia som avbildas med en balansvåg i ena handen. Lagen ska vara rättvis och jämlik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *