Skip to content

Kuriosa om Nobelfesten!

2020 blir det ingen Nobelfest i vanlig bemärkelse, vi får helt enkelt nöja oss med lite kuriosa kring Nobelfesten istället.

Ett dyrt kalas
Om man slår ihop alla kostnader kring Nobelpriset och stiftelsens kostnader uppgår prislappen till cirka 100 miljoner om året. Kostnaderna för själva festen är hemlig men nedanstående uppställning ger en fingervisning:
– Kostnader för Nobelpriset: ca 45 miljoner kronor
– Prisgrupperna ersättning: ca 27 miljoner kronor
– Administration och övriga kostnader. Ca 15 miljoner kronor
– Kostnader för Nobelveckan i både Oslo och Stockholm: ca 15,5 miljoner kronor.

Det kostar att gå på Nobelfesten
Många tror att Nobelfesten är ett riktigt bjudkalas, men icke. Naturligtvis behöver inte pristagarna betala för kalaset, de bli bjudna. Nobelstiftelsen står även för pristagarnas alla omkostnader, så som resor och hotell.
Men alla andra inbjudna får betala. Kostanden för att delta på banketten skiftar beroende på antalet pristagare, men räkna med cirka 3000 per kuvert.

Hur mycket pengar finns i Alfreds Nobels-stiftelse
Alfred lämnade efter sig cirka 30 miljoner kronor. De pengarna har förvaltats väl och värdet på Alfreds Nobels-fond är idag värd 3,9 miljarder kronor.

Det blir mycket disk
Under Nobeldagen går det åt cirka 9450 bestick, 5400 glas, 9450 delar porslin.

Mängder av tyg
För att pryda de 60 långborden går det åt cirka 500 meter linneduk. Underduken består av lika mycket scenmolton. Scenmolton används också i blå hallen som draperier i både blått och gult. Scenmolton används i större mänger till scenerna och till draperier i efterfest-lokalen. Totala mängden scenmolton uppgår till cirka 2,6 kilometer.

25 000 blommor från San Remo
Det går åt mycket blommor till dekorationer såväl till borden som till lokalerna. Ytterligare 300 kilo grönt används för dekorationer i stadshuset.

Mycket personal till middagen
Att få till en 3-rätters middag för cirka 1300 gäster kräver mycket personal.
Under Nobelmiddagen jobbar det ett 40-tal kockar i köket och i servitrisen jobbar 190 servitörer och servitriser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *