Skip to content

Udda sätt att bygga hus på

Utvecklingen i byggbranschen går ständigt framåt. Oftast handlar det om att utveckla sätt för att kunna bygga snabbare och kanske lite billigare. Men när det kommer till själva konstruktionen så har det inte hänt lika mycket. Beprövade tekniker håller än idag. Det finns flera företag och personer som har försökt att revolutionera byggbranschen på olika sätt och med olika resultat. Här kommer några udda exempel och tankar kring hur man skulle kunna bygga hus.

Bygga hus i kartong

Ett holländskt bolag anser att det bästa materialet att bygga hus i är kartong.
Metoden ska (enligt uppfinnarna) vara det bästa när det kommer till hållbarhet, då man använder återvunnen pappersmassa i form av kartong.

Konstruktionen består av 24 sammanpressade och limmade lager. Elementet får sedan ett ytskikt bestående en vattentålig folie samt en träpanel. Materialet kan liknas vid ett bikakeraster av samma typ som används inom konstruktion av flygplan.

Enligt tillverkaren tar ett hus endast en dag att bygga och ska hålla i minst femtio år.

Bygga hus av återvunnet material

Recykling ligger i tiden och ett fåtal har tagit trenden så lång som att bygga hela hus i återvunnet material. Men det gäller att ha tålamod, att hitta rätt saker kan ta tid. Fråga runt på internetforum om det finns överblivet material som ska kasseras och leta detaljer och vitvaror på loppis eller liknande. Det är dock bra att veta att du inte får lov att hämta material ur containers på återvinningsplatser. Ligger det i containern så tillhör det kommunen. Tålamod och hantverkskunnande är nyckeln i ett sådant projekt.

3D-printade hus

I El Salvador pågår ett projekt där man ska skriva ut hus åt fattiga. Det amerikanska företaget bakom idén har utvecklat en mobil printer som med hjälp av en särskild betong/ler-blandning ska kunna printa ett en-planshus på under ett dygn.

Företaget lyfter också andra fördelarna som: minimalt med restprodukter, och att printern ska kunna jobba med begränsad tillgång av vatten, el och arbetskraft.

Genomskinligt trä

Forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan har lyckats med att ta fram transparant trä.
Materialet är än så länge under utveckling, men är tänkt att kunna användas som fasader och också fungera som solcellspaneler. Vill man använda det transparenta trät i i fönster så ska detta också gå bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *