Skip to content

Begagnade bildelar räddar både min Saab och miljön

Jag äger en Saab och jag älskar verkligen den bilen. Det är inte så att jag är någon stor motståndare till Volvo. Jag tycker att den klassiska kampen mellan dessa två är ganska löjlig. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att äga en Volvo, men jag har en Saab jag är mycket nöjd med just nu och har inga planer på att byta ut den. Detta trots att den på senare år faktiskt krånglat lite. Den har några år på nacken och det är inte konstigt att vissa delar av den inte längre fungerar som de ska.

Jag vill slå ett slag för att köpa begagnade bildelar. Många av mina vänner gör inte det, de köper hellre helt nya bildelar från tillverkare. Jag har faktiskt aldrig förstått detta. Jag förstår ju att känslan av att vilja ha någonting nytt är stor. Man kan ju argumentera för att du tidigare måste byta ut de begagnade bildelarna igen än du hade behövt om du köpt helt nya. Men det finns två faktorer som gör att jag utan tvekan väljer att köpa begagnade bildelar till min Saab och inte helt nya bildelar.

För det första så är det mycket billigare. Svårare än så är det inte. Du slipper lägga stora summor på att laga din bil. Jag har sparat många kronor genom detta när min Saab har haft problem. Dessutom kommer du troligtvis inte att behöva byta ut samma bildelar mer än en gång, oavsett om du köper dem begagnade eller nya. För det andra är det dåligt för miljön att köpa nya bildelar. Att producera bilar sliter på miljön något fruktansvärt. Det bästa hade ju varit att inte köpa eller åka bil alls, men det kan vi inte i nuläget klara oss utan. Men vi kan i alla fall köpa begagnade bildelar istället för att tillverka nya. Det är ju faktiskt så att de bildelarna som man köper begagnade inte är halvt trasiga. De fungerar precis som nya eftersom det inte hela bilen de tillhörde innan gick sönder samtidigt.

Så jag vill verkligen slå ett slag för detta med begagnade bildelar. Och det spelar ingen roll om du äger en Saab som jag gör, eller en Volvo eller någon annan bil för den delen. Tycker du jag är tramsig? Jag hoppas inte det! För miljön är inget att leka med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *