Skip to content

Möbelsnickeri med limfog

Alla har vi nog hört talas om limfog, men vi är inte lika många som faktiskt vet vad det är för något. Kort och gott förklarat så är limfog många olika lameller av trä som tryckts ihop mycket tätt och limmats fast i varandra. De sätts ihop så att fibrerna i träet går åt samma håll. Limfog är på grund av denna konstruktion mycket hållbart och flexibelt men också enkel att arbeta med. Materialet limfog är inte ett material som bara professionella byggare kan använda sig av utan det går alldeles utmärkt för en nybörjare att testa sig på det i sitt eget hem. Limfog finns i mängder av olika varianter och sorter, alla med sina specifika egenskaper och utmärkelser.

Ett område där limfog är mycket användbart och populärt är inom möbelsnickeri och inredningssnickeri. En av anledningarna till detta är att man inom dessa områden vill behålla den träiga stilen. Limfog gör just detta, bland annat eftersom det så enkelt går att arbeta med. Du kan borra, spika och limma i limfog utan problem. Det går alldeles utmärkt att testa sig fram, men inte om det är ett viktigt arbete. Då är det bättre att ta hjälp av någon som vet och lära sig på vägen.

Som tidigare nämnt finns det många olika typer av limfog. Limfog är egentligen ett samlingsnamn för alla dessa varianter, vilket betyder att du behöver precisera dig om du vill att folk ska förstå exakt vad du menar när du pratar om limfog. För det första är limfogs material det som avgör. Det kan vara gjort av mängder av olika träslag. I Sverige är det vanligast att limfogsskivor är gjorda av gran eller furu, men allt mellan alm och mahogny finns på marknaden. Vad man ska använda till vad är någonting man får kolla upp, det är viktigt om man inte vill göra klassiska misstag och välja fel trä.

Vill du veta mer om limfog? Besök www.nissabo.se/produkter/limfog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *